ЕГИПЕТ

Кайро, пирамидите в Сакара и Гиза, м-р Св. Екатерина, монастирите на св. Антоний, св. Макарий, св. Паисий и пр.

Дати:  20 – 27 март 2024 год.

и 6 – 13 ноември 2024 год. 

Продължителност:  8 дни / 7 нощувки
Транспорт:  Самолет и автобус
Цена:  2430 лв

Запознаваме се с най-древната и блестящата от класическите цивилизации – фараонския Египет. Цивилизацията на Джосер и Имхотеп, Хеопс и Хефрен, Хатшепсут и Тутмос ІІІ, Ехнатон и Нефертити, Тутанхамон и Рамзес ІІ. Очакваме да сме сред първите посетители на грандиозния Grand Egyptian Museum (GEM), чието откриване се очаква дотогава. Но Египет е и неотменима части от Светите Земи. Посещаваме местата, където Моисей получава скрижалите на Закона (Синай), където Светото Семейство прекарва три години, където се заражда и процъфтява ранното монашество в обителите на св. Антоний, св. Макарий, св. Паисий и пр. Запознаваме се с най-древните и най-важни египетски (коптски) монастири, които действат и досега. Покланяме се на мощите на раннохристиянски мъченици, отшелници и светители. Виждаме с очите си как се е създала иконата. Участваме в св. Литургия в най-стария от запазените древни православни монастири – „Св. Екатерина“…

Ден 1:

Сутринта полет София–Кайро. Посещение на Големия Египетски Музей (ако дотогава бъде открит, както се очаква). Ако не е открит – посещаваме Националния музей на Египетската цивилизация. Разходка с лодка по река Нил. Вечеря и нощувка в Кайро.

Ден 2:

Закуска. Придвижване до Сакара. Посещение на пирамидата на Джосер, най-старата в света, и прилежащия храмов комплекс; посещение на музея на Имхотеп. Връщане в Гиза. Посещение на пирамидите и сфинска в Гиза. Вечеря и нощувка в Кайро.

Ден 3:

Закуска. Пътуване до люлката на монашеството – Нитрийската пустиня (Уади Ел Натрун): посещение на раннохристиянските монастири: Св. Макарий Велики (мощите на тримата Макариевци), Св. Паисий Велики (мощите на светеца), Суриан и Барамус (мощите на св. Моисей Мурин и др.). Вечеря и нощувка в Кайро.

Ден 4:

Закуска. Посещение на християнските църкви в Стария Кайро: Св. Георгий, Св. Сергий, Св. Варвара, Висящата църква, синагогата Бен Езра. Посещение на Коптския музей. Автобусна обиколка на Кайро с посещение на Хан ел Халили. Вечеря и нощувка в Кайро.

Ден 5:

Закуска. Посещение на Египетския музей на площад Тахрир. Придвижване до полуостров Синай като пътьом правим автобусна обиколка на Новата Столица на Египет. Минаваме под Суецкия канал и по пътя на Моисей през пустинята достигаме до подножието на планината Синай. Вечеря и нощувка в поклонническия комплекс при монастира „Св. Екатерина“.

Ден 6 – 25 март, Св. Благовещение 

Нощно изкачване на Моисеевия връх (по желание). Участие в ранната св. Литургия в монастира (по желание, с възможност за приемане на Свето Причастие) и с поклонение на мощите на св. Екатерина, които се изваждат от олтара. Закуска. Посещение на монастира „Св. Екатерина“ (храма, музея, Неопалимата къпина и пр.). Придвижване до хотела на брега на Червено море. Вечеря и нощувка в хотела.

Ден 7:

Закуска. Посещение на монастира на св. Антоний Велики. Обедна почивка. Посещение на монастира на св. Павел Тивейски. Придвижване до курорта на Червено море Хургада. Вечеря и нощувка в Хургада.

Ден 8:

Закуска. Сутринта трансфер до летище Хургада. Полет до София.

Водач и лектор на групата:  Георги Тодоров 

Цената включва:

  • Самолетни билети София – Кайро и Хургада – София с летищни такси (с включен багаж 20 кг. + 8 кг. ръчен)
  • 6 нощувки в хотели 4 звезди (4 нощ. в Кайро, 1 нощ. в хотела “Св. Павел” на Червено море , 1 нощ. в Хургада)
  • 1 нощувка в поклонническия комплекс  на “Св. Екатерина”
  • 7 закуски и 7 вечери
  • автобусен транспорт с комфортен климатизиран автобус по програмата
  • разходка с лодка по Нил
  • виза за Египет
  • входовете в обектите по програмата
  • лектор-ескурзовод на български език
  • местни и придружаващи екскурзоводи
  • застраховка “Помощ при пътуване върху 10 000 EUR

Цената не включва:

  • билет за Големия египетски музей (цената още не е обявена)
  • разрешителни за фотография (в някои от музеите)
  • лични бакшиши за шофьори и местни гидове (по ваше усмотрение)

Необходими документи:

  • Международен паспорт с минимум 6 месеца валидност след датата на завръщане от пътуването.

Забележки:

  • Цената на пакета е на база нощувка в стая с две легла. При допълнително заплащане можете да бъдете настанени в самостоятелна стая;
  • ИСКОНИ си запазва правото при нужда да променя последователността на посещенията на обектите в програмата.
  • Моля прочетете Общите условия за организиране на пътуванията.
  • Пътуването може да се осъществи, ако е набран минимален брой участници от 30 души, най-късно един месец преди началото на пътуването.
  • Резервацията се счита за потвърдена, при внасяне на депозит в размер на 30% от пакетната цена и сключване на договор за туристическо пътуване. Доплащането на остатъка е според условията на индивидуалния договор
  • Препоръчваме да направите застраховка “Отмяна на пътуване” в деня на сключване на договора с нас. Повече информация за условията на застраховката можете да намерите в нашия сайт или в офиса на Искони.
  • Искони ЕООД има сключена застраховка “Отговорност на туроператора” със ЗД “Армеец” АД.
  • Туроператорът си запазва правото да промени цените в случай на значителна промяна във валутните курсове, при увеличаване стойността на транспортните разходи, в т. ч. на горивото, както и увеличаване размера на такси, свързани с ползвани услуги по договора, като летищни, пристанищни и други такси. При промяна на курса цените ще бъдат актуализирани към датата на плащане. Туроператорът си запазва правото да прави промени в офертата, ако важни обстоятелства налагат това, като потребителят ще бъде уведомен за това чрез сайта.
ЙЕРУСАЛИМ и СВЕТИТЕ ЗЕМИ
ЙЕРУСАЛИМ и СВЕТИТЕ ЗЕМИ
ЕГИПЕТ: Фараонският и християнският
ЙОРДАНИЯ
ЙОРДАНИЯ