ЯПОНИЯ: ЦИВИЛИЗАЦИЯ, ОБРАЗИ И СМИСЛИ

ТОКИО – КИОТО – НАРА – ОСАКА – ХИМЕДЖИ – НИКО – ХАКОНЕ

Дата: 1 – 12 октомври 2024 год.

Продължителност: 12 дни /9 нощувки
Транспорт: Самолет, автобус и влакове (Шинкансен) и др.
Цена: 7300 лв  (цената ще бъде уточнена до 10.04.2024 год) 

Това пътуване до тъй далечната и близка Япония е авторска програма, която включва подбор от най-ярките и емблематични образни символи на японската цивилизация – Златния павилион в Киото и каменната градина „Рьоан-джи“, небостъргачите на Токио и японския хай-тек, замъците-крепости и дворците на императорите, планината Фуджи, океана, историята, географията, изкуството, духовността, включително японското Православие… Срещата със Страната на изгряващото слънце винаги е впечатляваща и паметна. А запаметените ярки образи и изживявания ни помагат не само да превърнем забравимото в незабравимо, но и да осмислим възходите и паденията на хилядолетната японска цивилизация.

Ден 1:

Полет на Полските авиолинии София – Варшава – Токио.

Ден 2:

Пристигане в Токио вечерта. Настаняване в хотела. Нощувка в Токио.

Ден 3:

Закуска. Разглеждаме градините на Императорския дворец. Придвижваме се до парка Уено, където разглеждаме историческите забележителности: светилището Тошогуезерото, музеите. Посещаваме Токийския национален музей, най-големия и най-богатия в страната, който представя най-добрия увод към цялата история на японската цивилизация. Свободно време с възможност за разглеждане на гробището Янака и поклонение на гроба на св. Николай Японски. Вечерта правим разходка в знаменития токийски квартал Гинза. Нощувка в Токио.

Ден 4:

Закуска. Пътуваме с влак до средновековния град Нико, който е особено красив през есента. Посещаваме главните забележителности: комплекса Тошогу, мавзолей-светилище на знаменития шогун Токугава Иеясу (1543–1616), основателя на шогунàта Токугава, който управлява Япония два века и половина. Посещаваме и комплекса Тайюин на неговия внук Токугава Иемицу, както и старинния храм Рино-дзи. Надвечер връщане в Токио. Вечерта посещаваме занаменития градски център на младежката култура – ШибуяНощувка в Токио.

Ден 5:

Закуска. С автобус се отправяме към околностите на град Хаконе в полите на планината Фуджи. Това е хълмист град с многобройни горещи извори, популярен като курорт от 9-ти век. В Националния парк посещаваме Художествения музей с красива градина с модерни скулптури. Минаваме с лифт над билото на хълма до впечатляващата „Долина на голямото кипене“, активна вулканична зона със серни изпарения, горещи извори и реки. Оттук при ясно време има класически изгледи към Фуджи. С лифта продължаваме до езерото Аши, откъдето отплаваме с кораб към портата Хаконе-мачи и правим кратка разходка до местността Мото Хаконе. Връщаме се в Токио и отпътуваме за Киото със скоростния влак Шинкансен. Нощувка в Киото.

Ден 6:

Закуска. Посещаваме приказния Киото “хилядагодишната столица на Япония” (от 794 до 1869 г.) с неговите 17 паметника включени от ЮНЕСКО в списъка на Световното културно наследство. След настаняване в хотела посещаваме Императорския дворец (градини, павилиони и пр.) в който и до днес се извършват официалните императорски церемонии. Посещаваме двореца Ниджо (може би най-добрия пример за дворцова архитектура от феодалната епоха на Япония) с великолепната му градина. В късния следобед посещаваме храма Киомидзу-дера на хълм над живописния квартал Хигашияма, откъдето правим вечерна разходка в старите квартали с автентична старинна атмосфера. Хигашияма и Гион са любими пространства за разходка на японците, облечени в традиционни кимона. Нощувка в Киото.

Ден 7:

Закуска. Разглеждаме с автобус покрайнините на Киото с още емблематични обекти. Посещаваме Сребърния павилион с прочутата градина; после Златния павилион „Кинкаку-дзи” на брега на красиво езеро и комплекса „Рьоан-дзи” (ХV в.) с неговата световноизвестна каменна градина. Обядваме в традиционен японски стил и атмосфера. Посещаваме бамбуковата гора Арашияма, храма Тенрю-дзи и мъховата градина в Гио-дзи. Надвечер можем да се разходим по улица Понточо, знамените със своите типични ресторанти. Нощувка в Киото.

Ден 8:

Закуска. С влак отиваме до комплекса Фушими Инари (основан в VІІІ-ІХ в.), известен със своите хиляди яркочервени порти („тории”). Придвижваме се до Нара, най-старата постоянна столица на Япония (VІІІ в.). Посещаваме две от най-хубавите градини, както и емблематичния храм „Тодай-дзи” (VІІІ в.), считан за „най-голямата дървена сграда в света”. Чарът на Нара се допълва от множеството дружелюбни сърни, които спокойно се разхождат по алеите в парка. Вечерта се връщаме с влака в Киото. Нощувка в хотела.

Ден 9:

Закуска. Отпътуваме с влак за Химеджи, където посещаваме най-големия автентичен замък на Япония, запазил оригиналната си стилистика и обзавеждане. Придвижваме се с влака до Осака. Там разгледаме известния замък-дворец (ХVІ в.), а привечер се качваме на покрива на една от най-авангардните сгради в Япония – небостъргача Умеда скай билдинг, от който се открива панорамата на втория по големина град в страната. Връщаме се с влак до Киото. Нощувка в Киото.

Ден 10:

Закуска. Придвижване с Шинкансен до Токио. Посещаваме катедралата „Св. Възкресение“ – остров на Православието в близост до технологичния квартал Акихабара, където хвърляме поглед на царството на битовата електроника. След това посещаваме Музея на техниката „Миракан”, който представя най-нова информация в различни области на науката и където ще видим демонстрация на хуманоидни роботи, които вече навлизат в практиката. Посещаваме храма Мейджи, и квартал Шинджуку с градината. Вечерта се качваме на Токио Тауър – с нощна панорама на най-големия град в света. Нощувка в Токио.

Ден 11:

Закуска. Последният ден в Токио дава възможност за избор на посещения по лични интереси (разходки, покупки, спектакли и пр.), които предварително ще обсъдим и подпомогнем. С основната група посещаваме градината Хама Рюкю в центъра на „Токийското сити“. На остров с прекрасни гледки има павилион за чайни церемонии. Посещаваме рибния пазар, най-знаменития в света, където можем да обядваме най-прясно приготвеното суши. Тези, които желаят, могат да посетят спектакъл на традиционния театър Кабуки (в Гинза). Интерес представлява и Националният музей на западното изкуство (сградата е на Льо Корбюзие, единственият паметник на ЮНЕСКО в Токио). След това се прибираме за багажа в хотела и се насочваме към летището, откъдето отпътуваме за София.

Ден 12:

Пристигане в София.

Цената включва:

  • Самолетни билети София – Варшава – Токио и обратно с включен багаж.
  • Девет нощувки със закуски в хотели 3 звезди – 4 в Токио и 5 в Киото, при настаняване в стаи с две легла. При допълнително заплащане можете да бъдете настанени в самостоятелна стая.
  • 7 дневна карта за високоскоростния влак Шинкансен по програмата.
  • Допълнителен транспорт по програмата (автобус, влак, лифт, кораб, планинска железница и др. там, където е необходимо).
  • Две екскурзии с автобус + 1 традиционен японски обяд
  • Мобилен интернет, който е с групата и ви осигурява непрекъсната връзка с глобалната мрежа.
  • Ползване слушалки за беседите по време на пътуването.
  • Медицинска застраховка върху 10 000 EUR
  • Туристите право да получат професионално заснети снимки от пътуването
  • Екскурзоводи. Лектор – Георги Тодоров и водач – фотограф – Ал. Сандев; 

Цената не включва:

  • Всички входни такси за музеи, градини, храмове, забележителности (около 120 Е, заплащат се на място)
  • Три еднодневни карти за метро в Токио (картите са индивидуални и се изваждат на място от туристите) на стойност около 25 Е.
  • Разходи от личен характер, обяди и вечери.
  • Допълнителните посещения по ваш избор.
  • Доплащане за самостоятелна стая в хотелите.

ВАЖНО!

  • Необходимо е ранно записване за пътуването поради необходимостта от предварително изваждане на персонални карти за пътуване със Шинкансен (високоскоростният влак-стрела)
  • За Япония няма визи, пътува се със задграничен паспорт, валиден миниум 6 месеца след датата на връщане.
  • Препоръчваме да направите застраховка “Отмяна на пътуване” в деня на сключване на договора с нас. Повече информация за условията на застраховката можете да намерите в нашия сайт (линк) или в офиса на Искони.
  • Програмата е интензивна и в някои от дните има продължително градско ходене.