Пътуване до Букурещ, Яш, Брашов, Синая, монастири в Молдова, Буковина и Трансилвания

Дата:
Продължителност: 6 дни / 5 нощувки
Транспорт: Автобус
Цена:

Включени са и трите историко-географски области на страната – Влашко, Молдова и Трансилвания. Посещаваме столицата Букурещ, старите столици Яш и Сучава, средновековния Брашов, приказния замък в Синая. Разглеждаме невероятно красивите средновековни монастири в Молдова и Буковина: Путна, Сучевица, Молдовица, Воронец (прочутите „писани църкви“, обявени от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство), Сихастрия (гробът на стареца Клеопа), Нямц (мощите на св. Паисий Величковски), Агапия, Варатек и др.; поклонение на мощите на св. Димитрий Басарбовски (Букурещ), св. Петка Търновска (Яш), св. Йоан Сучавски, св. Стефан Велики, както и на многобройни чудотворни икони. Малко познати у нас места, изненадващо богати както на исторически и художествени ценности, така и на пълноценен съвременен духовен живот.

Ден 1:

Тръгване от София в 6:00 ч. от ст. “Васил Левски”. Придвижване до Букурещ и посещение на: центъра на града, катедралата с мощите на св. Димитър Басарбовски, обедна почивка, свободно време. Придвижване до Синая в полите на Карпатите. Нощувка в хотел.

Ден 2:

Закуска в хотела. Преминаване през Карпатите в Трансилвания. Посещение на Брашов, средновековен град със съхранена атмосфера. Преминаване в Молдова. Посещение на огромните монастирски комплекси Агапия и Въратек. Придвижване до Нямц – велик духовен център през ХVІІІ в., когато тук просиява св. Паисий Величковски (тук е гробът му). Настаняване в монастирския хотел.

Ден 3:

Закуска. Придвижване до Яш, красивия главен град на румънска Молдова. Посещение на катедралата (поклонение на мощите на св. Петка Българска) – историческата църква „Св. Три Светители” и др. Посещение на старата столица на молдовските владетели Сучава (мощите на св. Йоан Сучавски). Нощувка в Нямц.

Ден 4:

Закуска. Посещение на монастирите Путна (наричан „Румънският Йерусалим”, където се пазят мощите на св. Стефан Велики), Сучевица, Молдовица, Воронец – и трите са изписани отвътре и отвън с невероятни по сложност и учудващо съхранени стенописи. Завръщане в Нямц.

Ден 5:

Закуска. Посещение на монастирите Бистрица и Сихастрия (гробът на стареца Клеопа). Отново преминаваме през Карпатите в Трансилвания до Синая, където нощуваме в хотела.

Ден 6:

Закуска. Посещение на кралския замък „Пелеш“. Посещение на монастира “Черника”. Придвижване до границата и до София, където пристигаме късно вечерта.

Цената включва:

 • транспорт с комфортен автобус 3 звезди
 • 5 нощувки със закуски (2 нощувки в хотел 3 звезди в Синая, 3 нощувки в хотелския комплекс в м-ра Нямц)
 • беседи на български език от лектор-богослов (о. Методи Корчев)
 • съпровождащ гид с румънски език;
 • медицинска застраховка „Помощ при пътуване“ върху 10 000 EUR в „Евроинс – здравно осигуряване“ ЕАД

Цената не включва:

 • входовете за някои обекти, за повече информация – в офисите на фирмата

Необходими документи:

 • Лична карта

Забележки:

 • Цената на пакета е на база нощувка в стая с две легла. При допълнително заплащане можете да бъдете настанени в самостоятелна стая;
 • Пътуването може да се осъществи, ако е набран минимален брой участници от 35 души, най-късно един месец преди началото на пътуването.
 • Резервацията се счита за потвърдена, при внасяне на депозит в размер на 30% от пакетната цена и сключване на договор за туристическо пътуване. Доплащането на остатъка е според условията на индивидуалния договор
 • Препоръчваме да направите застраховка “Отмяна на пътуване” в деня на сключване на договора с нас. Повече информация за условията на застраховката можете да намерите в нашия сайт или в офиса на Искони.
 • Искони ЕООД има сключена застраховка “Отговорност на туроператора” със ЗД “Армеец” АД.
 • Туроператорът си запазва правото да промени цените в случай на значителна промяна във валутните курсове, при увеличаване стойността на транспортните разходи, в т. ч. на горивото, както и увеличаване размера на такси, свързани с ползвани услуги по договора, като летищни, пристанищни и други такси. При промяна на курса цените ще бъдат актуализирани към датата на плащане. Туроператорът си запазва правото да прави промени в офертата, ако важни обстоятелства налагат това, като потребителят ще бъде уведомен за това чрез сайта.
 • Моля прочетете Общите условия за организирано пътуване с ИСКОНИ ЕООД