Йерусалим и Светите земи

Йерусалим, Витлеем, Назарет, Капернаум, Кана Галилейска,

Витания, връх Тавор, река Йордан, Мъртво море и др.

Пътуване със самолет и автобус.

12 – 17 май 2017 г.

20 – 25 октомври 2017 г.

(6 дни / 5 нощувки)

Цена: 1560 лв. (1300 основен пакет + 260 летищни такси)

Йерусалим и Светата Земя векове наред са били бленуваната цел на безброй поклонници. Нашето пътуване включва посещение и поклонение на всички главни християнски светини не само в Светия Град, но и във Витлеем, Назарет, Галилея, Йерихон, Юдейската пустиня – по стъпките на Христа, пророците и апостолите. Участваме в православна св. Литургия на най-светите места в света – Гроба Господен и Витлеемската пещера. Потапяме се във водите на светата река Йордан. Запознаваме се отблизо с живота на монашеството. Чрез подробни богословски и исторически беседи научаваме не само за миналото и настоящето на посещаваните места, но и за духовния смисъл на свързаните с тях старозаветни и новозаветни събития.

І ден: Сутринта полет от летище София – Терминал 2 – до летище “Бен Гурион”. Посещение на Лод (Лида Палестинска) с гроба на св. Георги Победоносец. Автобусна обиколка из Тел Авив и посещение на Стария град в Яфа. Придвижване до Витлеем. Вечеря и нощувка.

ІІ ден: Витлеем. Литургия в храма на Рождество Христово (VІ в.) в криптата на Витлеемската пещера (по желание). Закуска. Посещение на храмовия комплекс. Посещение на м-ра на св. Теодосий (поклонение на мощите, пещерата на Влъхвите). Монастира на Полето на пастирите (раннохристиянския храм). М-р „Св. Сава Освещени“ (достъпен само за мъже, жените го разглеждат отвън – изнасят се мощи за поклонение).  Вечеря и нощувка във Витлеем.

ІІІ ден: Закуска. Посещение на Витания (пещерата с гроба на възкръсналия св. Лазар) – Йерихон (монастирът на Христовите изкушения, монастирът при смоковницата на Закхей), р. Йордан (до мястото на Христовото Кръщение; възможност за потапяне в реката), Мъртво море (възможност за потапяне в най-соленото езеро на света на най-ниската точка на сушата, повече от 400 м. под морското равнище), м-р “Св. Герасим Йордански”. Вечеря и нощувка в Тверия на Галилейското езеро.

ІV ден: Закуска. Посещение на Назарет – храмът при извора на Благовещението; храмът на Благовещението (изграден върху дома на Светото семейство). Кана Галилейска. Изкачване на връх Тавор – м-р „Св. Преображение. Православният Капернаум (монастира на 12-те апостоли). Табха (мястото на чудото с умножаването на хлябовете) . Придвижване до Йерусалим. Вечеря и нощувка в хотела. Възможност за участие в среднощната св. Литургия на Гроба Господен.

V ден: Закуска. Посещение на Гетсимания (мястото на Христовата молитва и предателството на Юда), гроба на св. Богородица (с чудотворната икона на св. Богородица Йерусалимска), Елеонския хълм (мястото на Христовото Възнесение), м-р “Св. Мария Магдалина” (мощите на св. мчца Елисавета Фьодоровна и нейната съкилийница св. Варвара), Къпалнята Витезда – символичния Кръстен Път (Via Dolorosa), комплекса на Гроба Господен и Голгота. Вечеря и нощувка в Йерусалим.

VІ ден: Закуска. Посещение на xълма Сион, залата на Тайната Вечеря, храм “Успение Богородично”. Кварталите на Стария град: християнски, еврейски, мюсюлмански, арменски; римската улица Cardo, “Стената на плача”, храмовия хълм с “Купола на скалата”, комплекса на Гроба Господен. Свободно време. Следобед – придвижване до летище „Бен Гурион” и отпътуване за София. Пристигане в София вечерта.

 

Цената включва:

 • двупосочен самолетен билет Тел Авив – София;
 • летищни такси към момента на пътуването;
 • 5 нощувки в хотели с 3 звезди (2 нощувки във Витлеем, 1 нощувка в Тверия на Галилейското езеро, 2 нощувки в Йерусалим);
 • 5 закуски и 5 вечери в хотелите;
 • транспорт с комфортен автобус;
 • постоянен екскурзовод–лектор на български език;
 • местен придружаващ екскурзовод;
 • застраховка “Помощ при пътуване върху 10 000 EUR”.

Допълнително се заплащат в офиса на фирмата:

 • 55 USD, които включват всички входове по основната програма, бакшиши на шофьорите (обичайна практика в Израел) и транспорт с микробус до някои от обектите (там, където няма достъп с автобус).
 • Плащат се предварително в левовата им равностойност в офиса на фирмата.

Необходими документи:

Копие от първата страница на международния паспорт.  Паспортът трябва да има минимум 6 месеца валидност след датата на завръщане от пътуването. Ако туристът преди това е посещавал държави от Близкия Изток като напр. Ливан, Сирия, Ирак, Иран и др., молим да се обади в офиса на Искони за допълнително разяснение по процедурата за влизане в Израел.
Забележки:

 • Цената на пакета е на база нощувка в стая с две легла. При допълнително заплащане можете да бъдете настанени в самостоятелна стая;
 • ИСКОНИ си запазва правото при нужда да променя последователността на посещенията на обектите в програмата.
 • Моля прочетете Общите условия за организиране на пътуванията.